Du kan altid besøge en del af Australien, hvor du får flot vejr med varme temperaturer. Husk at Australien ligger syd for ækvator, og at årstiderne er modsat af vores, så vores vinter er deres sommer, og vores sommer er deres vinter, etc.
Vær opmærksom på, at Australien er et stort land, verdens 6. største, og 60 gange større end Danmark. Det betyder store afstande og dermed også stor variation i klima. Når vi rejser ud i verden, så kan det, udover årstider og temperaturer, også være vigtigt at kende tidspunktet for solopgang og solnedgang.
Modsatte årstider i Australien
Australiens årstider er på modsatte tidspunkter af dem på den nordlige halvkugle.
Sommer: December til februar.
Efterår: Marts til maj.
Vinter: Juni til August.
Forår: September til november.
Sommer i Australien (december – februar)
Sommeren i Australien falder mellem december og februar. Det bringer solrige, varme dage, som australierne ofte tilbringer på nogle af landets smukke strande. Det tropiske nord er om sommeren midt i sin våde sæson (december til april), som bringer kraftige regnskyl til Darwin, Broome og Cairns. I den røde outback kan dagtemperaturerne være meget høje, og solen kan være ubarmhjertig.
I Australiens sommermånederne kan det være en god ide at fokusere ekstra på de sydlige dele af landet for at finde det mest behagelig vejr. Du kan lære at surfe på Bondi Beach, udforske de hvide sandstrande ved Jervis Bay, tage på delfinsafari ved Byron Bay, besøge dværgpingvinerne på Philips Island, køre den smukke tur af Great Ocean Road, slappe af nogle dage i vinområderne ved Barosaa Valley ved Adelaide eller Hunter Valley ved Sydney eller gå nogle af Tasmaniens mange fantastiske vandreruter.
Vinter i Australien (juni – august)
Specielt i den sydlige femtedel af landet skal du forvente kølige dage, ligesom det i ikke-kystnære ørkenområder i vintermånederne kan blive koldt om natten, selvom du får flotte dage med sol og over tyve grader. Tasmanien- og Victoria-delstaterne kan have vinterdage, som vi har det i Danmark, og du kan ved Mount Kosciuszko, mellem Melbourne og Sydney, stå på ski.
Om vinteren mærker Tasmanien de sydlige vinde fra Antarktis, og her kan du opleve nogle af Australiens køligste temperaturer. Den øverste del af Mount Wellington (lige udenfor Hobart) er dækket med sne, mens Hobart, der ligger ved havet, har gennemsnitlige daglige temperaturer, der varierer fra 5 - 12,3°C, i juli måned.
Juli er den køligste måned i Sydney (New South Wales), og de gennemsnitlige dagtemperaturer ligger omkring 17°C. I Melbourne (Victoria) ligger de daglige temperaturer på 15°C.
Brisbane (Queensland) har dagtemperaturer omkring de 20°C, den falder sjældent under 17°C, men overstiger også kun meget sjældent 23°C.
Cairns (Queensland) har i juli dagtemperaturer omkring de 25°C, men temperaturen falder sjældent under 22°C eller overstiger sjældent 27°C.
Alice Springs (Northern Territory) har dagtemperaturer omkring de 21°C, og falder sjældent til under 14°C og overstiger sjældent 27°C. Døgnets laveste temperaturer i juli er omkring 4°C, falder sjældent under -1°C og overstiger sjældent 11°C.
Så vores sommer kan været et rigtigt godt tidspunkt for eksempelvis en kør-selv tur langs østkysten af Australien. Fra Sydney til Brisbane eller Brisbane til Cairns eller hele turen fra Sydney til Carins, hvis du har tiden.
Regntid i Australien (midt-december – april)
Den våde årstid i Australiens nordlige del er præget af meget varme dage med høj luftfugtighed og monsunregn. Du kan besøge Katherine National Park (Northern Territory) i slutningen af den våde sæson for at se spektakulære Nitmiluk Gorge. Mange områder i Kakadu National Park (Northern Territory) kan stadig være lukket på grund af risiko for oversvømmelse, men du kan se de tordnende vandfald i området på en naturskøn helikopterflyvning.
I Tropical North Queensland er monsunregn meget almindelig, men det regner meget sjældent hele dagen, og du vil normalt kunne nyde solrige dage med en frisk vind om eftermiddagen eller aftenen. Regnskovens farver er klarest, og vandfaldene er overfyldte og spektakulære. Great Barrier Reef er roligt på denne tid af året, så det er fantastisk til snorkling.
I den nordlige femtedel af Australien, primært det tropiske Nordaustralien, kan du forvente regntid fra midt-december og fire måneder frem.
Australien er en helårsdestination
De bedste måneder til at opleve HELE Australien er september, oktober, november, hvor du evt. kan vælge at begynde mod nord og slutte i syd.
Vælger du maj og juni, så begynd eventuelt eventyret i Australien i syd og slut i nord.
Vælger du december, januar, februar, marts eller april, så vær opmærksom på de høje temperaturer i outbacken og regntiden i nord.
Hvornår står solen op i Australien?
Solopgang og solnedgang er noget anderledes, end det vi er vant til i Danmark. Du vil ikke Down Under opleve de lange lyse sommeraftener. Omvendt er deres vintre i det nordlige Australien ikke så mørke, som vi er vant til. Til gengæld er det nemt at huske, hvornår solen står op og går ned i Cairns. Det er næsten samme tidspunkt hele året rundt.
Årets længste dag:
Op Ned Lyse timer
Cairns 05.41 18.49 13:08:35
Sydney 05.40 20.05 14:24:46
Melbourne 05.54 20.42 14:47:23
Danmark 04.36 22.04 17:28:06
Årets korteste dag:
Op Ned Lyse timer
Cairns 06.26 18.04 11:37:48
Sydney 07.00 16.53 09:53:49
Melbourne 07.35 17.08 09:32:27
Danmark 08.44 15.49 07:04:58
Jo tættere på ækvator, jo mindre udsving i solopgang og solnedgang i løbet af året. Bemærk Carins. Her går solen op omkring kl. 6 og ned omkring kl. 18.00 året rundt.
Og det kan være vigtigt at være opmærksom på, specielt hvis du vælger en kør selv ferie i bil eller autocamper. Husk du skal køre i venstre side, og hvordan har du det med at køre om aftenen, når det er mørkt, og lyset fra den modkørende bil / autocamper skal højre dig?
Ønsker du ikke at køre selv, så kan du vælge en rejse til Australien sammensat af forskellige ture og udflugter. Eventuelt helt eller delvis, hvor du får en kombination af kør-selv og ture/udflugter.